Dügün Tv Aydin Çine


 

Yemek Duası

Dualarımız olmazsa olmazımız, en zor anlarımızda kurtarıcımız olarak tanımlanabilir. Özellikle birçok rivayetleri ile bizlere umut veren duaların içinde en çok merak edilenlerden biri de Yemek duasıdır. Yemek duası faziletlerinde sizler için neler anlatılıyor ve neler rivayet ediliyor merak ediyor musunuz? Yemek duası dediğinizde tek bir söylemin olmadığımı ve birçok farklı yemek duası olduğunu görebileceksiniz.
 
En çok söylenilen yemek duası hangisidir?
 
Peygamberimizden en çok duyulan yemek dualarının başında
‘’Elhamdülillahillezi et amena ve segana ve cealnaminelmulimin.’’ Yer alıyor. Açıklaması ise bizi yediren ve içeren o Allah'a hamdolsun’dur.
Elbette Peygamber efendimiz tarafından söylenilen daha birçok farklı yemek duası bulunmaktadır. Aşlında işin özü hangi duayı söylemek ya da hangi duanın daha hayırlı olacağı değil, kişinin içten olarak verilen nimetlere şükretmesi ve hamd etmesi olacaktır.



Yemek duası nasıl yapılır?
Yemek duası olarak peygamber efendimizin söylediği dualardan birini baz alarak okuyabilirsiniz.  Yine bunun yanı sıra içinizden gelen, dillerinize dökülen şükür dualarınızı da dile getirebilirsiniz. Özellikle kalabalık sofralarda okunan bu dualar herkesin şükretmesini sağlayacak ve yemekler için yaradana teşekkür edilmiş olacaktır.  Yemek duasını okurken dikkat edileceklerin arasında ise okuduğunuzu sadece ezber olarak değil, anlamını bilerek ve kalben hissederek okumanın önemi olacaktır.

Yemek duası ne zaman yapılır?
Yemek duası herkesin sofraya oturması ile yapılabilir. Yemek duası yapmak için belli bir kişi sayısı yoktur. Kişi tek başına oturduğu sofrada da önce yemek duasını dile getirip şükrettikten sonra yemek yemeye başlayabilir. Günün her saatinde yenilen yemekler için yemek duası sofranızı bereketlendirecek ve sahip olduklarınız için hamd olsun diyebileceksiniz.
Yemek duasının faziletleri
Yemek yemeden önce yemek duasının yapılması, manevi duyguların bir kez daha içten yaşanmasına olanak verecektir. Her şeyi verenin Allah olduğunu her an hatırlamak hayırlara vesile olacaktır.
Yemek duası etmek peygamberefendimizin sünnetleri arasındadır.
Yemek yerken yemek duası yapmak kişiyi rahatlatır şükür etmesine fırsat verir
Yemek duasının en başı hamd kelimesi ile başlar.  Hamddemek verilen nimetlerdendolayı memnun olmak anlamına gelmektedir. Hamd etmek aynı zamanda o nimetin sürekliliğinin devam etmesine de yardımcı olacaktır.
Çocuklarınıza yemek öncesi yemek duası öğretmek sevaptır
Yemek duası yapmak hem hayırlı bir dua hem de kişilerin dua eşliğinde daha sağlıklı ve bereketli bir sofrada yemek yiyip, hayrını görmesine vesile olur
Yemek duası yaparak yemeğine başlayanlar şerlerden uzaklaşır
Her duanın bir ödülü olduğu gibi, yemek duasının da bir ödülü olacaktır. Sofralarınıza bereket gelecek ve rızkınız artacaktır.
Yemek yemeden önce yemek duasını kalben ve içten dile getirmek, Allah’ı anmak olacaktır. Her durumda ve özellikle de yemek sırasında dahi yaradanı hatırlamak ona olan sevginizi ortaya koyuyor olacaktır. Maneviyatınızı güçlendirecek ve yemeğinizi afiyet ile yemenize yardımcı olacaktır.
 
Yemek Duası Okunuşu
Elhamdülillâh , Elhamdülillâh, Elhamdülillâhillezî et'amenâ , vesegânâ,ve cealenâ minel müslimîn.
Elhamdülillâhirabbil âlemîn.

Vesselâtü ve's-selâmü alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.

Va'fuannâ vağfirlenâ verhamnâ ente mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfirîn.

Va'fuannâ vağfirlenâ verhamnâ ente mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfirîn.

Va'fuannâ vağfirlenâ verhamnâ ente mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfirîn.

Allahümmeğfir sâhibe hâze't-taâmi vel-âkilîn.Allâhümmec'al devletehüm dâimen , evlâdehüm âlimen sâlihâ. Ve lâ tüsellıt aleyhim zâlimâ.Allahümme zîd ve lâtengus ni'meten kesîraten bi hurmetil Fâtiha.



Yemek Duası Türkçe Anlamı


Hamd Allaha mahsustur. ( 3 kere )

Hamd bizi doyuran, sulayan, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.

Hamd alemlerin rabbi olan Allaha mahsustur. Salatu selam efendimiz Muhammed s.a.v. ile O´nun al ve ashabinin tamami üzerine olsun.

Bizi afv eyle , bizi magfiret eyle , bize rahmet eyle ( Allahim ). sen bizim mevlamizsin; kafir kavimler üzerine- galib gelmemiz icin - bize yardim eyle.( 3 kere )


Allahim rizkin ve fetihlerin her cesidinin adedi kadar, Efendimiz Muhammed Mustafa´ya s.a.v. rahmet eyle.

Ey istedigine rizki hesabsiz olarak yayan Rabbim! Mahlukata minnet ettirmeden, sadece kereminin fazliyla, kendi gayb hazinelerinden, her cihetten bizim üzerimize hesabsiz olarak rizk sac , ey ikram edicilerin en cömerdi ve ey merhamet edicilerin en merhametlisi.

Ya Allah ( hayra ait ) her kapiyi ac, ( 3 kere )

Ya Allah ya Kafi , ya Fettah , ya Müfettih ! Hayirli olarak ac ( hayirli fetihler nasib eyle )

Allahim bu yemegin sahibi ve yiyenleri magfiret buyur. Allahim onlarin devletlerini daim, evladlarini alim, salih eyle.

Onlar üzerine zalimleri musallat etme !

Allahim Fatiha suresinin sirri hürmetine, -bize- bir cok nimetler fazlalastir, noksanlastirma !

0 yorum:

Yorum Gönder

 
  • Namaz nasıl kılınır namaz kuran ögreniyorum Namaz vakiti cuma namazı oruc tutma © 2018 | nedimeteyze,yemek.tarifi,çinedostfm.dinle,bitki.faydaları Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes | Blogger Tema